11. 2. 2022 | A tým

Motorlet v přípravě drtí soupeře.

O spokojenosti ale podle kouče Poustky nemůže být řeč. Na první pohled to vypadá jako idyla. Fotbalisté Motorletu, kteří jsou po podzimu na sedmém místě třetiligové skupiny A, v přípravě na odvetnou část Fortuna ČFL porážejí v přípravě jednoho soupeře za druhým. Trenér Martin Poustka z toho má pochopitelně radost, v rozhovoru však promluvil i o tom, že má situace do ideálu daleko. „Všechno komplikuje covid,“ přiznává kouč.

Vidíte, já jsem čekal, že když jste v přípravě porazili Zbuzany 5:0, Libiš 7:1 a Český Brod 5:0, bude tohle povídání jen a jen pozitivní.
Spokojený s tím, jak běží příprava, opravdu nejsem. Všechno nám komplikuje covid. Kvůli němu se mění program zápasů, z přípravy nám vypadávají hráči, další jsou v izolaci. Situace se pořád mění, hráči se vracejí v různém stavu, někomu trvá zotavování déle. Takže pořád trénujeme dohromady s béčkem.

Tahle varianta přípravy měla platit jen na začátku, že?
Přesně tak, ale musíme ji praktikovat i dál. Kdybychom se rozdělili, tak bychom s áčkem trénovali třeba ve dvanácti a Honza Rajnoch by měl třeba osm kluků. A to by nedávalo smysl. Pak v tomhle chodíme i do zápasů, kdy místo dvou hrajeme jeden.

Už jste tedy čekal, že v tomhle období budete pilovat přípravu pouze s áčkem?
Určitě už jsme v této době chtěli pracovat samostatně, společná příprava měla platit jen pro to úvodní kolo přípravných zápasů. Tam se týmy také na zápasy rozdělily, my jsme porazili Zbuzany a béčko hrálo 3:3 s Havlíčkovým Brodem.

Jak moc velká komplikace to je z hlediska pilování nějakých herních situací?
O nácvik herních situací v tuhle chvíli až tolik nejde. Já jsem spíš chtěl, abych viděl v téhle fázi co nejvíce hráčů v akci, chtěl jsem vidět kluky, co se měli třeba posouvat, měli hrát proti těžším soupeřům. A teď to covid všechno komplikuje. Pořád někdo vypadává, nevíte, kdo kdy bude mít problém. Vím, že stejné problémy mají i jinde, je to složité.

Výsledky i v tomhle složení vás určitě těší, ne?
To ano, zejména tím, jak dokážeme být produktivní. I když je fakt, při vší úctě k posledním dvěma soupeřům, tak spokojený jsem byl hlavně se zápasem proti Zbuzanům. Tam byl dobrý výsledek i předvedená hra. Ale pořád vidím řadu nedostatků, na jejichž odstranění musíme dál pracovat.

Jasně, jde o přípravu, ale určitě bychom se bavili jinak, kdyby třeba váš tým místo výhry 5:0 prohrál některý zápas stejným výsledkem...
To určitě ano. Ale pořád si uvědomujeme, že příprava a mistrovský zápas jsou dvě odlišné věci. Je tady odlišné vnímání toho, že o výsledek až tolik nejde. Kluci jsou na hřišti uvolněnější. Jak jsem říkal, výsledkově to vychází, ale řadu nedostatků tam pořád vidím. Beru to tak, že zápasy jsou v tuhle chvíli pro hráče odměnou za to, co odvádějí v přípravě.

Po vítězných zápasech se určitě kouše náročná práce lépe. Cítíte, že výhry týmu v tomhle směru pomáhají?
Je logické, že každý chce vyhrávat. Ale je to příprava. Když se teď bude dařit a pak by se třeba stalo, že prohrajeme v lize první tři utkání, tak by každý trenér ta vítězství z přípravy vyměnil, jen aby to bylo jinak. To bych klidně prohrál v přípravě i 0:5.

Mluvil jste o komplikacích v hráčském kádru, povedlo se přivést nějaké posily?
Snažíme se pracovat, žádné posily zatím nemáme. Do soutěže je ještě dost času, na realizaci nějakého příchodu je ještě měsíc.

Takže spíš počítáte odchody?
Hned po skončení podzimu zamířili Krajinský a Žížala zpátky do Sparty, kde se připravují. A taky oba naši zahraniční fotbalisté zamířili do ligových Pardubic, kde čekají na šanci. Chtěl bych všem poděkovat za výkony, jaké u nás odvedli. Bylo to výhodné pro obě strany, hráči pomohli Motorletu a oni se v jeho dresu ukázali tak, že jim to nastartovalo kariéru. Z toho máme radost. Když jsme u odchodů, tak ještě Adam Fotr odešel do Hostouně.

Když Motorletu vyšla sázka na zahraniční akvizice, je možné, že stejnou cestou půjdete znovu a třeba už během zimy?
Momentálně spíš ne. Nějaké věci byly rozjednané, ale všechno komplikuje covid. Ale do budoucna se téhle variantě nebráníme. Když najdeme hráče se zdravým charakterem, určitě se nebudeme bránit tomu, aby dostal v Motorletu šanci.

Převzato z www.fotbalpraha, autor: René Machálek

11. 2. 2022
René Machálek